Hy-Vee Headquarters Showcases History on 20 Motion-Activated Screens

0

Hy-Vee, one of the largest Midwest supermarket chains, needed to showcase their history, awards, and recognize employees and leaders when renovating the conference center inside their Iowa headquarters.  The tech-heavy experience allows guests to interact with 20 motion activated touch screens and six 360-degree Nanolumens screens while learning about Hy-Vee’s legacy.

Nominating Company: Dimensional Innovations, Overland Park, Kansas
Venue: Hy-Vee Headquarters, West Des Moines, Iowa
Project: Hy-Vee Headquarters
Category: Business & Government Services

BACKGROUND
In 2016, Hy-Vee broke ground on a major, seven-year headquarters expansion. The first phase focused on doubling the size of their conference center in West Des Moines, Iowa.

One of Hy-Vee’s primary goals in the new 11, 000-square-foot conference space was to find a way to share their storied history and awards, while also recognizing long-time employees and company leaders in an interesting and engaging way. The space also needed the flexibility to be updated over time.

Dimensional Innovations  collaborated  with  Hy-Vee and transformed the space by adding  elements such as a founders wall, large awards display exhibiting trophies  and artifacts  throughout the years, a history  wall that moves through several decades, massive columns  with 360-degree Nanolumens screens that display  past and present Hy-Vee advertisements  and an interactive  touchscreen that recognizes  all the employees who have worked for Hy-Vee for more than 40 years.

CHALLENGES
With the sheer mass of content Hy-Vee had collected over several decades and a space that had to double  as an event venue while accommodating hundreds  of people, the main question to solve was, ‘How are we going  to tell Hy-Vee’s story while maintaining a relatively small footprint within the space?’

Not only did we need to tell Hy-Vee’s history in this allotted space, but we also needed to leave room for them to add to their story in the years ahead.

Another hurdle we encountered took place during the installation process. The height at which the touchscreens were installed was not handicap-accessible. The original designs did not take into consideration that there may be visitors or employees who would be wheelchair-bound. As quickly as we noticed this problem, we made adjustments to solve it.

Hy-Vee Headquarters Showcases History on 20 Motion-Activated ScreensSOLUTIONS
Through thoughtful design, we created a solution allowing this to be an interactive and engaging space to tell Hy-Vee’s story, while also being a functional area. We built and nested the freestanding leadership wall and awards case in the window areas, making them almost as tall as the ceiling and providing a more vertical showcase area.

One of our most creative solutions was building the columns in the entry vestibule and turning them into display cases. This allowed us more wall space for various images and physical artifacts. By looping Hy-Vee’s advertisements on the 360-degree Nanolumens screens around the columns, we were also able to share Hy-Vee’s marketing history—something they attributed to their success.

The space also has the flexibility to evolve with the company. Touchscreen information can easily be updated and abstract design elements allow them to easily add to the space.

RESULTS
Hy-Vee’s headquarters history pavilion highlights the company’s achievements and leaders since its inception 86 years ago and pays tribute to their employees, a center focus of their culture and company values.
“The opening of this conference center not only is a result of our past successes, but it’s a symbol of the growth that lies ahead for Hy-Vee.” said Sheila Laing, Hy-Vee’s Executive VP of Government/Industry Relations and CCO.

This 11,000-square-foot history pavilion brings state-of-the-art audio and visual technology, a high-tech lighting system and includes color-changing LEDs. It is open to the public and will host an increased number of high-profile events in the years to come.

PROJECT PARTNERS
SVPA-architect
Hy-Vee Construction-construction

Dimensional Innovations won the DSE 2017 Silver APEX Award in the Business & Government Services category.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.